Pulpety z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Nie macie pomysłu na świąteczny obiad ? To może wypróbujecie mój przepis na pulpety z białej kiełbasy. Na naszym wielkanocnym stole obowiązkowo jest żurek i biała kiełbasa.

6 kawałków surowej białej kiełbasy
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 łyżki natki pietruszki

Kiełbasę wyciskamy z flaka, cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła. Następnie dodajemy razem z jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy do połączenia. W garnku gotujemy osoloną wodę. Pulpety formujemy mokrymi dłońmi i gotujemy 15 minut we wrzącej wodzie.

Sos chrzanowy
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
200ml wywaru/rosołu
200ml śmietany 30 %
4 łyżki chrzanu / bez śmietany /
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
biały pieprz

W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Powoli dolewamy wywar, cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się kluchy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy chrzan, cukier i sok z cytryny. Jeszcze chwilę trzymamy na gazie, żeby za bulotało. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane pulpety przekładamy do sosu chrzanowego i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gotowe.

Facebook
Facebook
Instagram
Pinterest
Twitter
RSS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *