Nie macie pomysłu na świąteczny obiad ? To może wypróbujecie mój przepis na pulpety z białej kiełbasy. Na naszym wielkanocnym stole obowiązkowo jest żurek i biała kiełbasa.
6 kawałków surowej białej kiełbasy
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 łyżki natki pietruszki
Kiełbasę wyciskamy z flaka, cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła. Następnie dodajemy razem z jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy do połączenia. W garnku gotujemy osoloną wodę. Pulpety formujemy mokrymi dłońmi i gotujemy 15 minut we wrzącej wodzie.
Sos chrzanowy
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
200ml wywaru/rosołu
200ml śmietany 30 %
4 łyżki chrzanu / bez śmietany /
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
biały pieprz
W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Powoli dolewamy wywar, cały czas mieszamy, żeby nie zrobiły się kluchy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy chrzan, cukier i sok z cytryny. Jeszcze chwilę trzymamy na gazie, żeby za bulotało. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane pulpety przekładamy do sosu chrzanowego i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gotowe.