Ptysie z bitą śmietaną

Pogoda za oknem pozostawia wiele do życzenia, dlatego też mam dla was cudowne ptysie, które poprawią wasz nastrój na resztę dnia 🙂

DSC08458

Ciasto parzone
4 jajka
1 szkl.mąki pszennej
1 szkl.wody
125g masła

Bita śmietana
400 ml śmietany kremówki 30/36%
2 łyżki cukru pudru.

Do garnka wkładamy masło i wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Teraz dosypujemy mąkę i dość szybko mieszamy. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek garnka wtedy jest gotowe. Studzimy. Do chłodnej masy dodajemy jajka i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy, worka lub łyżki nakładamy okrągłe porcje ciasta. Pamiętajmy o odstępach. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Przekrajamy wzdłuż. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wypełniamy przygotowane ptysie, na koniec posypujemy cukrem pudrem. Pyszności 🙂

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *