Przecieraki 馃檪 Lubicie ? Ja ub贸stwiam, a najciekawsze w tym wszystkim jest to, 偶e ja nie lubi臋 czystych ziemniak贸w. Za to kocham wszystko co jest z nich zrobione.
700 g surowych ziemniak贸w po obraniu
350 g m膮ki
du偶e jajko
1/2 艂y偶eczki soli
pieprz czarny mielony
Ziemniaki 艣cieramy na tarce. Nie odciskamy ich. Wlewamy roztrzepane jajko, wsypujemy s贸l i pieprz. Mieszamy i powoli dosypujemy m膮k臋. Ciasto powinno by膰 do艣膰 g臋ste aby kluski nie rozpada艂y si臋 podczas gotowania. Gdy woda w garnku b臋dzie si臋 dobrze gotowa膰, nabieramy du偶膮 lub ma艂膮 艂y偶eczk膮 porcj臋 ciasta i zsuwamy do wody. Kluski gotujemy oko艂o 5 minut od momentu wyp艂yni臋cia na powierzchni臋, ale nale偶y spr贸bowa膰. Gotowe odcedzamy, podajemy ze skwarkami i cebulk膮 lub sosem.