Lubicie zupę ogórkową ? My uwielbiamy w związku z tym w naszej spiżarni nie może zabraknąć przecierów ogórkowych. Pysznych, aromatycznych, mocno czosnkowych. Co najważniejsze własnoręcznie zrobionych bez zbędnej chemii.
3kg ogórków gruntowych
2 i 1/2 łyżki soli
1 pęczek koperku
główka czosnku
Ogórki płuczemy w dużej ilości wody. Ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Zaczynamy od jasnej strony ogórka, pozostawiamy ciemną. Dodajemy poszatkowany koperek i drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na około 60 minut. Po tym czasie napełniamy wyparzone słoiki, na około 3/4 wysokości. Zakręcamy i odstawiamy na półkę. W ten prosty sposób mamy pyszne przeciery ogórkowe. Miłego dnia dla was 😉
Pomysł na podobny przecier ogórkowy „sprzedała” mi sąsiadka. Oprócz czosnku i koperku, dodaję jeszcze pietruszkę i marchewkę. Od tej pory ugotowanie zupy ogórkowej stało się prostsze i szybsze : ) Taki przecier to duża wygoda, no i pewność naturalnego smaku i dobrej jakości składników. W sklepach są gotowce, ale podchodzę do nich nieufnie. Zresztą, po co kupować, jak przygotowanie takiego przecieru nie jest skomplikowane, ani zbyt czasochłonne. Pozdrawiam!
bardzo dobry pomysł 🙂 Pozdrawiam
Mam pytanie ,to te ogórki ukisną?
tak
ja nie rozumiem; on skiśnie ? chodzi mi o tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków, proszę o odpowiedź Wariatce, dziękuję 🙂
tak, ukiszą się jak ogórki kiszone, pozdrawiam 🙂
Nie trzeba ich pasteryzowac? Nie zepsuja się? Ile mogą stać.
Nie, nie trzeba, zamykają się jak słoiki z ogórkami na kiszone. U mnie stoją rok, i nic sie z nimi nie dzieje.