Czasami człowieka nachodzi coś czego nie potrafi sprecyzować i zaczyna kombinować 😉 Z tych kombinacji powstała zajefajna zupa pomidorowa na wywarze z białych szparag i selera naciowego.
pęczek białych szparag
4 najmłodsze łodygi selera naciowego
1 litr wody
10 ziaren pieprzu
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Szparagi myjemy obieramy, selera naciowego myjemy i obieramy z włókien. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy litrem wody dodajemy sól i pieprz czarny w ziarnach, gotujemy około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła dodajemy pokrojony czosnek i delikatnie podsmażamy. W momencie kiedy poczujemy piękny zapach czosnku, całość dodajemy do wywaru. Po upływie 30 minut blendujemy, dodajemy koncentrat, pozostałą łyżkę masła i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego
Iwonko pyszności, ja pomidorówkę uwielbiam. Fajny pomysł na dodanie szparagów 🙂