Moja dzisiejsza inwencja twórcza. Przepyszne polędwiczki wieprzowe w sosie porto. Pan mąż orzekł: coś wspaniałego 😀 i to jest dla mnie najlepsza recenzja. Przyznam się, że robiąc sos musiałam się powstrzymać od próbowania, żeby zostało coś na obiad 😉
2 polędwiczki wieprzowe
2 cebule
120g masła
125ml porto
150ml śmietanki 30%
pieprz czosnkowy
sól
Polędwiczki myjemy i kroimy na szerokie plastry, delikatnie rozbijamy ręką.
Smażymy krótko na mocno rozgrzanym maśle na złoty kolor. Mieso przekładamy do garnka, cebulę kroimy w piórka i szklimy na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, podlewamy porto i redukujemy sos do 1/4 posypujemy pieprzem czosnkowym, solimy i dolewamy śmietankę. Jeszcze chwilę podgrzewamy i przelewamy do mięsa. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Pyszności 🙂
Witam w najbliższym czasie będę to danie robił wiem że jest smaczne i delikatne – nie mogę się oprzeć pozdrawiam