Placki ziemniaczane

Kto lubi placki, ręka w górę. Ja! Uwielbiam, mogłabym wcinać cały czas. Pyszne, chrupiące, jak dla mnie najlepsze ze śmietaną i cukrem. Idealnie komponują się z sosami. Placki ziemniaczane mogą być daniem obiadowym jak również super przekąską. Pycha.

500g ziemniaków
1/2 cebuli
1 jajko
2,5 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
50g śmietany 18%
1 łyżeczka cukruZiemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce do ziemniaków, tak samo ścieramy 1/2 cebuli. Mieszamy przekładamy na sito umieszczone nad naczyniem do odsączenia. Chwilę czekamy żeby na dole naczynia zgromadził się krochmal, następnie zlewamy wodę. Masę przekładamy do miski dodajemy mąkę, jajko i krochmal. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i za pomocą łyżki nakładamy niewielkie placuszki na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy ze śmietaną i cukrem. Jest pysznie.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *