Placki ziemniaczane z cukinią

Czy Wasz niedzielny obiad zawsze jest z mięsem ? Nasz dzisiejszy to pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, podane z sosem czosnkowo – imbirowym. No, dla młodego z cukrem, wedle życzenia. Czasmi mamy ochotę na takie właśnie potrawy.

Sos
180g jogurtu greckiego
1,5 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1,5cm imbiru przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
posiekany szczypiorek

Z powyższych składników robimy sos. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny i oliwę, wszystko mieszamy na jednolitą masę, następnie dodajemy pozostałe produkty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto na placki
500g ziemniaków po obraniu
1 mała cukinia ze skórką
1/2 cebuli
sól
pieprz
1 jajko
3 lub 4 łyżki mąki

Ziemniaki, cukinię i cebulę ścieramy na tarce, na małych oczkach. Odsączamy, dodajemy jajko, sól, pieprz oraz skrobię pozostałą po odciśnięciu. Następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia i smażymy na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowo – imbirowym. Palce lizać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *