Placki cukiniowo – marchewkowe

Dzisiaj kuchnia przygotowała placki cukiniowo – marchewkowe. Placki możemy zjeść w formie przekąski jak również jako danie obiadowe. Są pyszne, chrupiące, zdrowe a do tego kolorowe. Z delikatnym posmakiem mięty. Placki podałam z dressingiem jogurtowym. Pyszota.

1 mała cukinia
1 średnia marchewka
1 mała cebula
6 listków mięty
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Solimy i przekładamy na sito, odstawiamy na jakieś 15 minut. W tym czasie obieramy/skrobiemy marchew i również ścieramy na dużych oczkach. To samo robimy z cebulą. Listki mięty rozdrabniamy. Następnie cukinie, marchewkę, cebulę i mięte mieszamy dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia składników. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *