Placek z fetą i porami to inaczej prasopita, potrawa rodem z greckiej kuchni. Danie proste w wykonaniu, a przy okazji bardzo sycące. To potrawa dla wielbicieli porów i sera feta. Jak dla nas pyszny obiad. Do tego podałam sałatkę z pomidora, ogórka małosolnego, czerwonej cebuli i oliwek z dodatkiem oliwy.
potrzebujemy
4 pory / 3/4 długości /
4 jajka
300 g fety
opakowanie ciasta filo
około 3 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Pory, myjemy, kroimy w talarki i szklimy na łyżce oliwy. Następnie studzimy, dodajemy pokruszoną fetę, jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia. Prostokątną formę 24 x 30 smarujemy oliwą. Kładziemy jeden płat ciasta filo, w taki sposób, aby boki wystawały za brzegi blachy. W różnych miejscach kładziemy 3,4 łyżki farszu, delikatnie rozprowadzając, następnie kładziemy kolejny płat ciast, tym razem tak, żeby był lekko pofałdowany i nie wystawał poza obrys formy. Ponownie dodajemy 3,4 łyżki farszu, kładąc je w innych miejscach niż poprzednio. I tak do wyczerpania ciasta i farszu. Ostatni płat skrapiamy oliwą i zawijamy brzegi ciast z pierwszego płata. Pieczemy w nagrzanym piekarniku / 180 stopni / przez 50 minut.