Dawno nie robiłam placków ziemniaczanych, i tak sobie pomyślałam co ja się będę rozdrabniać na drobne. Zrobię palcek po węgiersku 😉 a w zasadzie całe dwa placki 🙂 i oto są … były !
1kg obranych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 cebula
sól/pieprz do smaku
Ziemniaki ścieramy na tarce, cebulę również. Dodać jajko, mąkę, sól pieprz do smaku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Nakładać łyżką na patelnie i rozkładać na jak największej powierzchni. Smażymy z jednej i drugiej strony na złoty kolor.
1kg szynki lub łopatki
2 cebulę
4 ząbki czosnku
papryka ostra
papryka słodka
1 czerwona papryka
sól/pieprz
1 łyżka mąki pszennej
100ml śmietanki 30%
Mięso umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić papryką słodką, ostrą oraz pieprzem i solą. Wszystko razem przesmażyć. Zalać wywarem warzywnym lub mięsnym do zakrycia mięsa dusić na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Jeszcze chwilę dusimy. Mąkę rozmieszać w 100ml śmietanki tak żeby nie było grudek i dodać do gulaszu. Gotować około 5 minut.
Ziemniaczany placek rozkładamy na talerzu. Na jego połowie rozkładamy nasz gulasz i przykrywamy pozostałą połową. Możemy wierzch polać sosem lub udekorować śmietaną. Niebo w gębie 🙂
Smacznego
Przyznam się, że raz w życiu jadłam, a patrząc na zdjęcia, chciałabym jeszcze raz 😉