Pizza starowiejska

Parę dni temu był Międzynarodowy Dzień Pizzy. My dzisiaj serwujemy pizzę po starowiejsku 😉 Jest pysznie.ciasto
2 szkl. mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1/3 szkl. ciepłego mleka
1/3 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wodę, zaczyn i oliwę. Wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie formujemy okrągły cienki placek.

dodatki
6 łyżek passaty
1 łyżeczka oregano
140g mozzarelli w palstrach
100g boczku wędzonego, w plastrach
100g wędliny
100g podsmażonych pieczarek
30g kukurydzy konserwowej
15szt. oliwek czarnych
1 pomidor
200g startego żółtego sera
kilka listków bazylii

Na dużej blasze kładziemy uformowane ciasto. Smarujemy 4 łyżkami passaty. Posypujemy oregano. Następnie kładziemy mozzarellę, którą również smarujemy passatą. Na połowie ciasta położyłam wędlinę a na pozostałej części boczek. Ta część z boczkiem, to moja. Z jednej strony położyłam pieczarki, z drugiej pomidora pokrojonego w plastry i kukurydzę oraz listki świeżej bazylii. Całość posypałam startym żółtym serem i rozłożyłam oliwki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pizzę i pieczemy 35 minut. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *