Pierś z kurczaka na szybko

A dzisiaj poleca się pierś z kurczaka na szybko. Pyszna, soczysta, aromatyczna. Podana z ryżem i warzywnymi wstążkami.

DSC08649

1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy z oliwek
masło klarowane do smażenia
sól/pieprz

Piersi myjemy, wycinamy polędwiczki. Każdą z połówek przecinamy wzdłuż na 2 części. Przyprawy mieszamy z oliwą i smarujemy mięso. Zostawiamy w lodówce na około godzinę. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Z jednej strony 3 minuty, przewracamy na drugą stronę – 3 minuty, przewracamy i smażymy jeszcze 2 minuty z jednej i drugiej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Palce lizać 😉
DSC08655

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *