A dzisiaj poleca się pierś z kurczaka na szybko. Pyszna, soczysta, aromatyczna. Podana z ryżem i warzywnymi wstążkami.
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy z oliwek
masło klarowane do smażenia
sól/pieprz
Piersi myjemy, wycinamy polędwiczki. Każdą z połówek przecinamy wzdłuż na 2 części. Przyprawy mieszamy z oliwą i smarujemy mięso. Zostawiamy w lodówce na około godzinę. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Z jednej strony 3 minuty, przewracamy na drugą stronę – 3 minuty, przewracamy i smażymy jeszcze 2 minuty z jednej i drugiej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Palce lizać 😉
mam nadzieję, że dziś u mnie też będzie taki obiad:D
na pewno, będzie pysznie 🙂
Lubię takie szybkie i smaczne obiady 🙂 I te tagliatelle z warzyw jako dodatek – pycha!