Cudowna pierś z kaczki w sosie śliwkowym. To kolejne sztandarowe danie w mojej kuchni. Przepyszna, soczysta pierś do tego ten śliwkowy sos hmmm, za każdym razem się zastanawiam dlaczego tak mało zrobiłam 😉1 lub 2 piersi z kaczki
pieprz
3/4 opakowania suszonych śliwek
2 łyżeczki powideł śliwkowych
1/4 łyżeczki kardamonu
troszkę soku z cytryny
sól
pieprz
Piersi z kaczki myjemy nacinamy skórkę w kratkę, pieprzymy z jednej i drugiej strony. Kładziemy na zimną patelnię od strony skórki i smażymy około 8 minut na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Zdejmujemy z patelni i zawijamy w folię aluminiową na 10 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy od strony skórki 2 minuty, odwracamy i znowu 2 minuty. Zdejmujemy z patelni, po około 3 minutach kroimy w plastry. Pierś jest mięciutka i soczysta. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Sos
Śliwki zalewamy niewielką ilością wody na 30 minut, przelewamy do garnka i gotujemy do uzyskania konsystencji sosu dokładamy powidła, skrapamy cytryną, doprawiamy kardamonem, pieprzem i solą.
Podajemy na kaszy gryczanej i polewamy sosem. Smacznego