Robiliście już pierogi z ziemniakami ? Nie chodzi mi o ruskie, tylko o pierogi z farszem z surowych ziemniaków. Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Mają niepowtarzalny smak, smak przecieraków. Place lizać.Farsz
500g ziemniaków po obraniu
150g boczku wędzonego
1 cebula
sól
pieprz
świeży tymianek
Ciasto
250g mąki pszennej
1/2 szkl. gorącej wody
sól
Z powyższych składników zagniatamy miękkie elastyczne ciasto. Na czas przygotowania farszu, przykrywamy miseczką.
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy przygotowane ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, kiedy ziemniaki zmienią kolor na szary i nie będzie czuć surowizny. Lekko studzimy.
Ciasto na pierogi dzielimy i każdą część rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. Wkładamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy 5 – 6 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy skropione oliwą z oliwek, posypane świeżym tymiankiem i pieprzem.