Pieczony schab z kością

Mam dzisiaj dla was fantastyczną propozycję na rodzinny obiad. Pieczony schab z kością, który przygotowałam w drugi dzień świąt. Moja rodzina była zachwycona. Mięso było aromatyczne i bardzo soczyste. A recenzja mojego trzylatka – niejadaka  jest dla mnie najważniejsza 😉 – mama pyszne !

2,5 kg schabu środkowego z kością
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka miodu
sok z limonki
6 łyżek ostrej musztardy
sól / ja dałam 1 łyżeczkę /

Mięso myjemy, oczyszczamy z błon. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy musztardę, miód, sok z limonki i majeranek oraz sól wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso i zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień pieczemy w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 i pieczemy 2,5 godziny czyli tyle ile waży schab. Po upieczeniu mięso musi jeszcze odpocząć przed podaniem, około 15 minut.  A potem to już palce lizać 🙂 i kostki też 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *