Pieczony rolowany boczek

Uwielbiam pieczone mięsa. A dzisiaj nie dość, że pieczone to do tego boczek. Pycha. Idealny na kanapkę ale można pokroić szersze plastry obsmażyć na patelni i podawać z podduszoną cebulą. Pycha.


2kg chudego i cienkiego boczku wieprzowego / najlepiej 20cm szerokości i 30cm długości /
1 główka czosnku
sól
pieprz
majeranek
dratwa
Mięso myjemy, osuszamy. Solimy i oprószamy pieprzem. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i obsypujemy majerankiem. Zwijamy w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Całość ścisło oplatamy dratwą, żeby boczek nie otworzył się podczas pieczenia. Wkładamy do zamykanego pojemnika i chowamy do lodówki na 2 dni. W dniu pieczenia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy przygotowane mięso i pieczemy pod przykryciem 120 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę lub folię aluminiową, zwiększamy temperaturę do 200 stopni, mięso polewamy wytworzonym sosem i pieczemy przez około 30 minut, do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, boczek wyjmujemy z piekarnika i zawijamy w folię aluminiową. Palce lizać ! A najlepsza jest ta galaretka spod mięsa 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *