Pieczony boczek

Mięsa pieczone to coś co uwielbiam oczywiście własnej produkcji wtedy wiemy co jemy. A boczek to mój przysmak 😀 Chrupiący, pachnący czosnkiem i majerankiem. Żyć nie umierać 😉

DSC07140

około 1kg boczku najlepiej chudego
sól
pieprz
główka czosnku
majeranek

Boczek myjemy, solimy pieprzymy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, nacieramy mięso. Na samym końcu posypujemy majerankiem i zostawiamy na noc w lodówce. Pieczemy w temperaturze 200/220 stopni przez około 60/90 minut w zależności od wagi. / 3/4 czasu w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, potem zdjemujemy pokrywę / Po boczku ślad zaginął 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *