Lubicie pieczone ziemniaki ? a ile razy próbowaliście zrobić, żeby były takie jak z ogniska ? Ja próbowałam wiele razy, wersje z podgotowaniem też testowałam. Aż wreszcie trafiłam całkiem przypadkiem na te, które wam dzisiaj prezentuje 😉 Ziemniaki pieczone jak z ogniska Najlepsze ziemniaki jakie zrobiłam i jadłam. Do tego zróbcie pesto z pietruszki albo tzatziki i jesteście w raju 🙂
1kg ziemniaków
1kg soli kamiennej
Ziemniaki myjemy, osuszamy, nacinamy wzdłuż na 3/4 głębokości. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, wysypujemy sól na wysokość około 0,5 cm, układamy ziemniaki nacięciem do góry. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni, na górną półkę. Pieczemy 60 minut. Proste ? Pewnie, że proste. Ten zapach, smak …..