Pieczona szynka

Na dzisiaj przygotowałam dla was przepyszną pieczoną szynkę wieprzową. Miękka i soczysta, po prostu poezja. Możecie ją podać jako danie główne wraz z sosem z pieczenia ale równie pysznie smakuje na zimno. Spróbujcie

1kg szynki wieprzowej
1,5 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
szczypta chili
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki cukru brązowego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1,5 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
Wszystkie przyprawy umieszczamy w pojemniku miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Mięso myjemy, oczyszczamy i nacieramy przygotowaną pastą. Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. / najlepiej na noc / Na drugi dzień pieczemy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wkładamy przygotowaną szynkę, pieczemy 2 godziny i 15 minut. Niebo w gębie 😉

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *