Pieczona łopatka

Dzisiaj was poczęstuje przepisem na pyszną pieczoną łopatkę. Mięso możecie podać na obiad robiąc do niego własny sos bądź użyć tego z pieczenia, możecie również zjeść na zimno z kromką chleba. Jest kruche i soczyste, po prostu pyszne.

DSC08890
1kg łopatki wieprzowej
1,5 łyżki soli
1 łyżka pieprzu czarnego
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki majeranku

Wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek, cukier, oliwę rozetrzeć na pastę. Mięso umyć osuszyć i natrzeć przygotowaną pastą. Włożyć do lodówki najlepiej na noc. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach przez 3 godziny. Smacznego
DSC08913

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *