Patison, cóż to takiego ? To warzywo z rodziny dyniowatych o bardzo delikatnym smaku, z dużą ilością witaminy C. Można go przyrządzać na wiele sposobów, od marynowanego, poprzez smażony, faszerowany. Młodych patisonów nie trzeba obierać, więc są idealne na surówkę. U nas dzisiaj faszerowany mięsem mielonym z cukinią i komosą ryżową. Niebo w gębie.
3 patisony
300g mięsa mielonego / u mnie łopatka /
1/2 cukinii żółtej
1/2 cukinii zielonej
1/2 passaty
1 duża cebula
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka suszonej bazylii
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
olej do smażenia
1/2 szkl. komosy ryżowej / gotujemy w 1 szkl. wody /
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i przesmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Mieszamy i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy passatę, paprykę i bazylię, sól, pieprz. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Teraz dodajemy obie cukinie pokrojone w kostkę i dusimy jeszcze przez 10 minut. Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Patisony myjemy, odcinamy kapelusz, wydrążamy środek. Gotujemy w osolonym wrzątku około 12 minut. Komosę mieszamy z przygotowanym mięsem i nakładamy do gorących patisonów. Gotowe 🙂