Pasztet z jajek i pieczarek

Dzisiaj coś dla tych, co niekoniecznie lubią mięso. Delikatny pasztet z jajek i pieczarek. Z dodatkiem dużej ilości szczypiorku i natki pietruszki. Bardzo smaczna alternatywa dla pasztetu mięsnego. Warto spróbować. Przepis podejrzany w Dzień dobry TVN, gościem był Piotr Kucharski.

10 jajek ugotowanych na twardo
300 g pieczarek
1 duża cebula
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
1 kajzerka namoczona w mleku
1/2 szkl. bułki tartej
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18 %
sól
pieprz
masło
2 surowe jajka

Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie wszystko przesmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Jajka bardzo drobno siekamy, dodajemy odsączoną kajzerkę, bułkę tartą, posiekany szczypiorek i natkę. Wszystko mieszamy, dodajemy pieczarki z cebulą, majonez i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wbijamy dwa jajka, całość wyrabiamy do połączenia. Keksówkę 11×25, wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i równomiernie rozkładamy. Można parę razy stuknąć keksówką o blat, dla lepszego zbicia masy.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy przez 60 minut. Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *