Pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki

Mam dzisiaj dla Was fantastyczną pastę z czerwonej soczewicy. Idealną do wędliny, mięs czy białego sera. Jest tak pyszna, że nie można powstrzymać się od podjadania.

1/2 szkl. czerwonej soczewicy
1 i 1/2 wody
sól
1 duża czerwona papryka
1 mała cebula
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól
ostra papryka
Soczewice płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania wody. Solimy dopiero pod koniec gotowania. Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i przekrajamy na 4 części. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem 190 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki. Upieczone warzywa łączymy z ugotowaną soczewicą i wszystko blendujemy. W razie potrzeby dolewamy trochę oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i odrobiną ostrej papryki. Gotowe – a teraz to już tylko próbować 😉

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *