Dzisiaj mam dla Was cudowną pastę z bakłażana i sezamu a w zasadzie pasty sezamowej tahini. Nazywając rzecz po imieniu to jest baba ghanoush, kuchnia arabska. Ja bardzo lubię sezam, więc ta pasta jak najbardziej mi pasuje. Idealna do świeżego, chrupiącego chleba.
2 bakłażany
1 łyżka pasty tahini / kupiłam /
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
Bakłażany myjemy, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni, pieczemy do momentu kiedy skórka będzie podpieczona. Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy skórę, upieczony miąższ przekładamy do blendera. Dodajemy pastę sezamową, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny i paprykę. Całość blednujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe, szybko i pysznie.
Bardzo ciekawi mnie smak pasty. Lubię bakłażany, więc przepis zabieram 🙂
Co za wspaniały pomysł na pastę. Muszę wypróbować. 🙂