Pączki

Oj dawno mnie tu nie było, ale choroba pokonana, można wracać do kuchni. Zapraszam was dzisiaj na pyszne pączki, przepis podpatrzony na fejsbukowej grupie kulinarnej. Palce lizać. Moje pierwsze pączki z powidłami truskawowymi.

400g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
1/4 łyżeczka soli
50g cukru
190 ml ciepłego mleka
2 jajka
1 żółtko
65g roztopionego masła

4 kostki smalcu

powidła truskawkowe

W połowie mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, żółtko, cukier, pozostałe mleko, zaczyn oraz rozpuszczone ostudzone masło. Całość wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż przestanie się kleić do rąk, podczas wyrabiania możemy delikatnie podsypać mąką. Przykrywamy i odstawiamy na około 90 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około cm, za pomocą kubka lub szklanki wycinamy kółka. Na każdym krążku kładziemy łyżeczkę powideł truskawkowych.
Zalepiamy i łączeniem odkładamy na stolnicę wysypaną mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pączki kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz, łączeniem do dołu, smażymy na brąz, odwracamy. Usmażone, odsączamy na ręczniku papierowym, polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Pycha.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *