Omlet biszkoptowy, w sam raz na śniadanie dla młodego człowieka. Chyba każdy się przekonał jak trudno przekonać dziecko do jedzenia. U mnie to jest odwieczny problem ale jak się okazuje jest tylko problem domowy. W przedszkolu wcina wszystko. Dzisiaj zrobiłam omlet i podałam go z frużeliną porzeczkową, o dziwo nie trzeba było namawiać 🙂 Jest kolorowo i smacznie. Bardzo smacznie 😉 Miłego dnia wam życzę.
Proporcje na 1 omlet
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżki masła klarowanego
Jajka myjemy, rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Teraz dodajemy 2 łyżeczki cukru i aromat. Na końcu dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy ciasto. Smażymy do momentu ładnego złotego koloru. Odwracamy i ponownie smażymy na rumiano. Gotowe !