Mamy lato, czas pysznych owoców i równie smacznych warzyw. To również pora na uzupełnienie domowej spiżarni. Dlatego dzisiaj kuchnia zaczyna działać, na pierwszy ogień idą ogórki z ostrą papryką i czosnkiem. Będą idealne do grilla, jak również jako dodatek do obiadu czy kolacji. Jeżeli macie jeszcze miejsce na półce to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pycha.
1 kg ogórków gruntowych
1 szkl. octu 10 %
2 szkl. cukru
2 łyżki soli
4 łyżki oleju
1 główka czosnku
2 małe niezbyt ostre papryczki / u mnie czerwona i żółta /
Ogórki myjemy i kroimy w słupki, talarki lub według własnego uznania. Dodajemy sól, pokrojone papryczki lub 1 łyżeczka chili. Mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie zlewamy powstałą wodę i dodajemy olej i czosnek pokrojony w plasterki, mieszamy i ponownie odstawiamy, tym razem na 30 minut. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy ocet, całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do ogórków. Całość mieszamy i napełniamy wyparzone słoiki. Pasteryzujemy około 5 minut od momentu zagotowania wody. Ja pasteryzowałam w piekarniku, nagrzanym do 110 stopni przez 15 minut. Gotowe.
Zapraszam Was również do zapoznania się z przepisem na sałatkę szwedzką, przecier ogórkowy i ogórki małosolne