Ogórki małosolne

Dzisiaj będzie o ogórkach, ale o ogórkach małosolnych. To mój ulubiony rodzaj ogórków. Pysznie chrupiące, mocno czosnkowe po prostu niebo w gębie. W naszym domu podczas trwania sezonu zawsze stoi słój z czarującymi się ogórkami 😉 Są dwie metody przygotowania ogórków. Ja zostaje przy tradycyjnej. A wy ?

1 kg ogórków
1 litr przegotowanej ciepłej wody
1 łyżka soli kamiennej
3 – 4 cm chrzanu
1/2 główki czosnku
koper / koszyczki /
Ogórki myjemy, obcinamy końcówki, układamy w wyparzonym słoju. Układamy na zmianę z koprem czosnkiem / ząbków czosnku nie obieramy ! dajemy w łupinkach lekko rozgnieciony / pokrojonym chrzanem. Zalewamy wodą z solą. Ja zalewam ciepłą. Czekamy około 3 dni, ale to zależy jak ciepło mamy w domu. Pycha !

Jest też drugi sposób na ogórki małosolne tzw. metoda na sucho 😉


1 kg ogórków
2 płaskie łyżeczki soli
3 – 4 cm chrzanu
1/2 główki czosnku
koper / koszyczki/
woreczek do mrożonek
Ogórki myjemy, obcinamy końcówki, układamy w woreczku na zmianę z koprem, pokrojonym chrzanem, ząbkami czosnku, dodajemy sól. Zamykamy woreczek, kilka razy obracamy, żeby sól doszła w każdy zakamarek. Wkładamy do lodówki na kilka około 4/5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy na blacie na 20 godzin. W tym czasie torbę z ogórkami kilka razy obracamy. Jak dla mnie 20 godzin to za mało. Jest minus takich ogórków, z każdą następną godziną stają się bardziej miękkie. Takich ogórków nie lubię. A wy jakie lubicie ?

Na zdjęciu po 20 godzinach.

1 Komentarz

  1. Ja stosuję pierwszą metodę. Robię dokładnie tak samo jak Ty. Wychodzą znakomite. Ubóstwia je cała rodzina. Na samą myśl cieknie mi ślinka. Już czekam na rozpoczęcie sezonu. Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *