Chyba nie ma osoby, która nie lubi naleśników. Bynajmniej my takiej nie znamy. Jak wiecie słodko kwaśna żurawina, fantastycznie komponuje się z serem camembert, a jak to wszystko jest zawinięte w naleśnik, to dopiero jest pychota!
ciasto
250g mąki pszennej
300 ml mleka
200 ml wody mineralnej
1 łyżka cukru brązowego
20 ml oleju
2 jajka
sól
1 łyżka masła klarowanego do odsmażenia
Jajka miksujemy, dodajemy troszkę soli, następnie dodajemy resztę składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Odstawiamy na jakieś 15 minut, po tym czasie mieszamy, jak ciasto będzie zbyt gęste, dodajemy odrobinę wody lub mleka. Przed każdym nalaniem ciasta na patelnię proponuje ciasto zamieszać.
farsz
200g ser camembert
żurawina w słoiku
Naleśniki smarujemy żurawiną, następnie układamy pokrojony w paski ser. Boki zawijamy do środka, formujemy rulon. Smażymy na rozgrzanym maśle, dość często obracając. Im dłużej będziemy smażyć, tym ser będzie bardziej miękki. Dla nas bomba.
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
W naszym domu jest 6 letni znawca naleśników 😀