Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Zrobiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Farsz jak na pierogi ruskie, tyle tylko, że zawinięty w naleśnik. Takie naleśniki podajemy z gęstą śmietaną lub ciepłym masłem z czosnkiem. Ja wybieram opcję drugą.
ciasto na naleśniki
250g mąki pszennej
300ml mleka
200ml wody mineralnej
1 łyżka cukru brązowego
20 ml oliwy z oliwek
2 jajka
sól
Jajka miksujemy dodajemy troszkę soli, następnie dodajemy resztę składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Odstawiamy na jakieś 15 minut po tym czasie mieszamy jak ciasto będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę wody lub mleka. Przed każdym nalaniem ciasta na patelnię proponuje ciasto zamieszać.
farsz
150g białego sera / dałam tłusty /
200g ziemniaków po obraniu
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
sól
pieprz
Ziemniaki gotujemy, następnie odparowujemy. Ostudzone przeciskamy przez praskę razem z białym serem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do masy razem z przeciśniętym czosnkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem, następnie rozcieramy do uzyskania jednolitej konsystencji, po trochu dodając śmietanę. Rozprowadzamy na naleśniku i zwijamy roladkę. Podajemy na zimno lub obsmażone. Smacznego.