Musaka, mussaka

Dzisiaj spr贸bujemy kuchni greckiej. Musak臋 podano 馃檪 Danie sk艂adaj膮ce si臋 z mi臋sa mielonego i bak艂a偶an贸w a to wszystko polane sosem beszamelowym. Danie bardzo syte.

DSC05997

2 bak艂a偶any
2 cebule
4 z膮bki czosnku
4 ziemniaki
pomidory
sok pomidorowy lub przecier
kg mielonego mi臋sa
1/2 艂y偶eczki cynamonu
1/2 艂y偶eczki kminu rzymskiego
oregano
s贸l
pieprz
Bak艂a偶any myjemy i kroimy na plastry oko艂o 0,5cm solimy i zostawiamy na durszlaku do wytr膮cenia gorzkiego smaku / oko艂o 40 minut / po tym czasie myjemy i osuszamy, sma偶ymy na z艂oty kolor z jednej i drugiej strony, k艂adziemy na r臋czniku papierowym. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Na patelni szklimy pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 i posiekany czosnek dok艂adamy mielone mi臋so i sma偶ymy, jak mi臋so zacznie skwiercze膰 dodajemy pokrojone na o艣emki pomidory, sok pomidorowy, przyprawy, dusimy oko艂o 20/30 minut.
sos beszamelowy
1 艂y偶ka mas艂a
3 艂y偶ki m膮ki
2 szkl. mleka
listek laurowy
ga艂ka muszkato艂owa
4 ziela angielskie
starty ostry 偶贸艂ty ser lub parmezan
s贸l
pieprz
W garnuszku rozpuszczamy mas艂o dodajemy m膮k臋 i rozcieramy, powoli wlewamy mleko ci膮gle mieszaj膮c dodajemy ziele i li艣膰 laurowy i ca艂y czas mieszamy do konsystencji g臋stego aksamitnego sosu doprawiamy sol膮, pieprzem i ga艂k膮 muszkato艂ow膮, dok艂adamy starty ser
Ziemniaki obieramy kroimy na plasterki i uk艂adamy na blaszce 25/40, na ziemniaki uk艂adamy bak艂a偶ana, mi臋so, bak艂a偶ana i wszystko zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 50 minut. Smacznego

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *