Jak karnawa艂 to musi by膰 Mrowisko 馃檪 To ciasto sk艂adaj膮ce si臋 z chrustu i p艂ynnego miodu, ca艂o艣膰 posypana jest makiem i rodzynkami. Pyszno艣ci. Spr贸bujcie koniecznie.
Chrust
400g m膮ki pszennej
6-7 艂y偶ki g臋stej 艣mietany
6 偶贸艂tka
2 艂y偶ka spirytusu
s贸l
4 kostki smalcu
M膮k臋 wymiesza膰 ze 艣mietan膮, doda膰 reszt臋 sk艂adnik贸w. Wyrobi膰 na jednolit膮 mas臋 i dobrze wybi膰 wa艂kiem. Ciasto wa艂kujemy partiami, bardzo cienko. Kroimy na paski oko艂o 3/4 cm szeroko艣ci i po艣rodku, ka偶dego paska robimy naci臋cie / wzd艂u偶 /. Przewijamy.
Sma偶ymy na rozgrzanym smalcu na z艂oty kolor, uk艂adamy na bibule, r臋czniku papierowym.
Polewa
25 ml wody
150g miodu
1 艂y偶ka cukru
20g mas艂a
mak
rodzynki
Wszystkie sk艂adniki po艂膮czy膰 i podgrza膰 do uzyskania jednolitej masy. Delikatnie przestudzi膰.
Chrust uk艂adamy w kopiec. Ka偶d膮 warstw臋 polewamy przygotowanym syropem i posypujemy makiem i rodzynkami. Same pyszno艣ci 馃檪 Smacznego
Super pomys艂, uwielbiam faworki ale w takim wydaniu nie jad艂am jeszcze.
s膮 przepyszne 馃檪