Młoda kapusta

W końcu i nareszcie jest młoda kapusta ! Uwielbiam to mało powiedziane. Mogę jeść codziennie i to w niekontrolowanej ilości. Dobrego dnia 🙂

DSC08699-002
główka młodej kapusty
1 cebula
3/4 szkl. wody
pęczek koperku
300g słoninki
sól
pieprz
sok z cytryny
cukier
Kapustę obieramy z wierzchnich grubych liści. Przecinamy na dwie części i szatkujemy / niezbyt drobno / Wrzucamy do miski i płuczemy. Po wypłukaniu zlewamy wodę a kapustę zasypujemy łyżką soli. Mieszamy ręką i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie kapusta puści sok a wraz z nim straci możliwą goryczkę. W międzyczasie słoninkę kroimy w drobne kawałki i topimy do momentu powstania skawrek. Po upływie 30 minut kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku i odściniętą wkładamy do garnka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dorzucamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, w momencie kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość dodajemy gotowe skawarki / same skawarki /mieszamy. Gotujemy do miękkości / jeszcze około 15 minut /. Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Możemy delikatnie zaprawić mąką ale …. Niebo w gębie 🙂 Smacznego

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *