Mississippi mud pie 馃檪
Sp贸d
225g m膮ki
szczypta soli
3 艂y偶ki kakao
50g cukru pudru
1 艂y偶ka cukru wanilinowego
160g mas艂a, zimnego
1 jajko
Z powy偶szych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto. W艂o偶y膰 na godzin臋 do lod贸wki. Form臋 do tarty 24 cm nasmarowa膰 mas艂em. Ciasto rozwa艂kowa膰 na grubo艣膰 oko艂o 0,5cm i roz艂o偶y膰 na formie. Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach. Przez pierwsze 15 minut ciasto powinno by膰 przykryte foli膮 aluminiow膮 z obci膮偶eniem, 偶eby nie podnosi艂o si臋 w trakcie pieczenia. Potem pieczemy jeszcze przez 13 minut bez obci膮偶enia. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa czekoladowa
150g ciemnej czekolady
300 ml 艣mietanki krem贸wki 30%
180g mi臋kkiego mas艂a
4 jajka o temp. pokojowej
300g cukru
4 艂y偶ki kakao
Mas艂o utrze膰 z cukrem i kakao (oko艂o 8 minut) na puszyst膮 mas臋. Stopniowo dodawa膰 po jednym jajku, ca艂y czas ubijaj膮c. W rondelku mocno podgrza膰 艣mietan臋 i do艂o偶y膰 po艂aman膮 czekolad臋, zdj膮膰 z ognia i miesza膰 do rozpuszczenia. Ostudzi膰 i po艂膮czy膰 z przygotowan膮 wcze艣niej mas膮. Zmiksowa膰. Przygotowany krem roz艂o偶y膰 na upieczonej tarcie i wstawi膰 do nagrzanego piekarnika 160 stopni, piec oko艂o 75 minut do zg臋stnienia kremu. Pojawi膮 si臋 p臋kni臋cia przez kt贸re b臋dzie wida膰 stan kremu, musi by膰 wilgotny ale nie p艂ynny. Po osudzeniu dekorujemy bit膮 艣mietan膮, czekolad膮, owocami.