Mielonka z golonki

W ko艅cu wysz艂o s艂o艅ce 馃檪 Od razu cz艂owiek ma lepsze samopoczucie i ch臋ci do dzia艂ania 馃槈 Zastanawia艂am si臋 czym was dzisiaj pocz臋stuje i ostatecznie stan臋艂o na mielonce z golonki a mo偶e mielonej golonce z szynkowaru. Powr贸ci艂am do mojej zabawki ba ! nawet zmieni艂am na wi臋ksz膮 z 1,5 na 3 kg. W臋dliny wychodz膮 tak pyszne, 偶e znikaj膮 w oka mgnieniu.

DSC07219

2kg golonek wieprzowych bez sk贸ry
50g soli peklowej
3g soli kuchennej
gar艣膰 pieprzu kolorowego
3 li艣cie laurowe pokruszone
Golonki myjemy, kroimy na mniejsze cz臋艣ci i zasypujemy przyprawami. Wszystko dok艂adnie mieszamy i zostawiamy w lod贸wce na 48 godzin.
DSC07135

Po tym czasie wszystko mielimy razem z przyprawami. Do szynkowaru wk艂adamy foliowy worek. Zmielone mi臋so upychamy w szynkowarze. Woreczek wi膮偶emy, zamykamy szynkowar i wstawiamy do lod贸wki na 24 godziny. Po up艂ywie tego czasu szynkowar umieszczamy w garnku, wlewamy wod臋 do wysoko艣ci w艂o偶onego mi臋sa. Gotujemy przez oko艂o 3,5 godziny utrzymuj膮c temperatur臋 wody 85 stopni. / w miar臋 potrzeby uzupe艂niamy wyparowan膮 wod臋 / Po ugotowaniu zostawiamy szynkowar w wodzie do wystudzenia a potem umieszczamy w lod贸wce. Ja zostawiam na noc. A rano …. Rano uczta ! Pyszno艣ci 馃檪 To zupe艂nie inny smak a ta galaretka 馃槈

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *