Mas艂o

Dzisiaj zrobimy w艂asne mas艂o 馃檪 Wiecie co si臋 dzieje ze 艣mietan膮 30 % jak za d艂ugo j膮 ubijamy na bit膮 艣mietan臋 ?

DSC_0823
600ml 艣mietany 30 % lub 36 %
s贸l
czosnek / opcjonalnie /
zio艂a / opcjonalnie /
Do miski miksera wlewamy 艣mietan臋 i zaczynamy ubija膰. W pierwszym momencie otrzymujemy bit膮 艣mietan臋. Podczas dalszego ubijania zaczyna si臋 tworzy膰 mas艂o i ma艣lanka. Uwaga je艣li kto艣 nie ma zamykanej miski, mo偶e mie膰 wi臋cej sprz膮tania. Teraz otrzymane mas艂o przek艂adamy na sito, przelewamy wod膮 i odciskamy z pozosta艂ego p艂ynu. Na koniec zawijamy w gaz臋 formuj膮c kszta艂t i chowamy do lod贸wki. Je偶eli chcemy zrobi膰 mas艂o smakowe to przed zawini臋ciem dodajemy zio艂a lub czosnek. Mieszamy i dopiero formujemy kszta艂t. A potem produkujemy w艂asny chleb, twaro偶ek i mamy 艣niadanie pierwsza klasa 馃檪 Dobrego dnia wam 偶ycz臋.
8754

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *