Marchewkowo – rozmarynowa pierś z kurczaka

Dzisiaj mam dla Was danie na szybko. Pierś z kurczaka w sosie marchewkowo – rozmarynowym. Palce lizać. Mój syn jak nigdy poprosił o dokładkę. Muszę to wielkimi literami na kominie zapisać.

1 pierś z kurczaka
3 marchewki
2 gałązki rozmarynu / tak około 12 cm x 2 /
1 cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Pierś myjemy, oczyszczamy. Kroimy w poprzek na plastry około 2 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek. Marchewki obieramy i kroimy, część na plasterki a pozostałą część w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Wszystko dodajemy do smażącego się kurczaka. Zmniejszamy ogień i dodajemy listki rozmarynu.


Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Przekładamy do garnka podlewamy odrobiną wody. Dusimy do miękkości marchewki. Możemy delikatnie zaprawić mąką. Zależy jak kto lubi. Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *