Pierwszy dzień po świętach a nadal świątecznie 🙂 Jak spędziliście święta ? Możecie jeszcze patrzeć na jedzenie czy teraz szukacie czegoś lekkiego ? U nas po świątecznych szaleństwach kulinarnych, lekko zdrowo kolorowo.
Mandarynkowa sałatka. Mandarynki to owoce, które posiadają dużo kwasów organicznych /cytrynowy i jabłkowy /. Są magazynem wielu witamin A,B1,B6,C jak i minerałów. Dlatego korzystajmy z sezonu na mandarynki 🙂
2 sałaty rzymskie
4 mandarynki
garść orzechów nerkowca startych na tarce
garść suszonej żurawiny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki kremu balsamicznego
Sałatę myjemy i rwiemy, manadrynki obieramy, rozbieramy na cząstki, cząstki dzielimy na 3 części. Do sałaty dodajemy mandarynki, żurawinę wszystko polewamy przygotowanym sosem / 2 + 2 + 2 / i posypujemy tartym nerkowcem.
Było i nie ma 😉