W ten piękny słoneczny dzień mam dla was typowo letnie danie, pyszny makaron z truskawkami, który często gości na naszym stole. Sezon na truskawki powoli się kończy więc korzystajmy póki jeszcze są.
300g truskawek
200g jogurtu greckiego
1/2 szkl. listków mięty pieprzowej
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżeczek cukru
makaron / świderki, kokardki, muszelki, penne /
Truskawki, płuczemy, odszypułkowujemy i kroimy na plasterki. Zasypujemy 2 łyżeczkami cukru odstawiamy do czasu kiedy puszczą sok. Do kubeczka z jogurtem grecki dodajemy sok z cytryny, 3 łyżeczki cukru i poszatkowane listki mięty, mieszamy i odstawiamy. Makaronu gotujemy według instrukcji na opakowaniu, tyle ile zjemy. Do gotowego makaronu dodajemy truskawki z sokiem i polewamy przygotowanym jogurtem. I już. Najlepsze danie na upały. Polecam