Idealne danie na niedzielny, rodzinny obiad. Wygląda bardzo apetycznie, a przy tym jest bardzo, bardzo smaczne.
450 g filetu z łososia
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
jajko
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Sos
2 łyżki koperku posiekanego
1 łyżeczka ostrej musztardy ziarnistej
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki śmietany 18%
Wszystkie składniki na sos, łączymy. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem, następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni, studzimy. Z łososia zdejmujemy skórę, płuczemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, na tyle, żeby zmieściła się ryba. Na przygotowanym cieście układamy łososia, następnie szparagi, na które nakładamy sos.
Przykrywamy pozostałym ciastem, zalepiamy brzegi i całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Niebo w gębie i palce lizać.