Łopatka w sosie pieczarkowo – tymiankowym

Pyszota ! Mięciutkie mięso z dodatkiem tymiankowych pieczarek. Po prostu przepysznie. Bardzo lubimy takie danie. Podane z makaronem, kluskami śląskimi lub francuskimi. Oj będzie dokładka. Koniecznie wypróbujcie.
około 1 kg łopatki wieprzowej
500g pieczarek
2 łyżki masła
2 cebule
1 łyżeczka tymianku suszonego
3 gałązki tymianku świeżego
sól
pieprz
Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy na kawałki gulaszowe następnie obsmażamy na mocno rogrzanym tłuszczu. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę i dodajemy do mięsa. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojone w paski i ćwiarki pieczarki dodajemy 1 łyżeczkę tymianku. Całośc dodajemy do mięsa. Zalewamy wodą do przykrycia doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy świeże listki tymianku. Jeśli ktoś lubi może zagęścić sos. Gotowe 🙂

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *