Łopatka pieczona w keczupie

Pamiętacie jak zrobiłam karkówkę w sałatce szwedzkiej ? Mój osobisty pan mąż nie był wtedy zachwycony, więc tym razem zrobiłam łopatkę pieczoną z pieczarkami i cebulą w sosie z keczupu Słodka Ania. Dlaczego akurat ten keczup ? ponieważ jest bez octu. Danie wyszło pierwsza klasa, śmiem twierdzić, że nawet lepsze od karkówki.
1000g łopatki wieprzowej
500g pieczarek
2 – 3 cebule
1 keczup Słodka Ania / 310g /
sól
pieprz

Mięso myjemy i kroimy na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem, ukłądamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie kroimy pieczarki na plasterki i rozkładamy na mięsie. Na pieczarkach ląduje cebula pokrojona w piórka. Na całości rozkładamy keczup. Odstawiamy na około 2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez 90 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Podajemy z czym chcemy, pasuje do wszystkiego. Pychaa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *