Na dzisiaj kuchnia zaplanowała łopatkę duszoną z warzywami. Zwykły a jakże pyszny obiad. Wspaniale komponuje się z wszelkiego rodzaju kluchami, makaronami i kaszami. Co kto lubi.
1kg łopatki wieprzowej
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
300g fasolki szparagowej
sól
8 ziaren pieprzu czarnego
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/4szkl. wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mięso myjemy oczyszczamy, kroimy na kawałki gulaszowe. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na ładny złoty kolor. Przekładamy do garnka. Marchew kroimy w plastry, pieruszkę w półtalarki a selera w kostkę, cebulę w piórka, fasolce obcinamy końcówki i dzielimy na 3 części. Wszystko oprócz fasolki wrzucamy na patelnie po smażeniu mięsa i delikatnie podsmażamy. Podlewamy wodą i przelewamy do mięsa. Dodajemy liść, ziele, pieprz i fasolkę. Solimy. Uzubełniamy wodę do 3/4 wysokości zawartości garnka. Dusimy na małym ogniu do miękkości fasolki. W 1/4 szkl. wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do mięsa. Chcecie bardziej gęsty sos dodajcie więcej mąki. Ja dodaje tylko trochę. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Smacznego