Letnia zupa owocowa

U was też tak gorąco ? Pijecie dużo wody ? W taką pogodę jak dziś koniecznie trzeba uzupełniać płyny. Ja dzisiaj dla ochłody przygotowałam zupę owocową. Tego rodzaju zupy możemy podawać na ciepło i zimno. Warzywniaki pękają od owoców sezonowych dlatego korzystajmy. Moja zupa jest z truskawek te akurat wyjęłam z zamrażalnika, czarnej i czerwonej porzeczki. Orzeźwiająca, lekko kwaśna z waniliowym posmakiem. Pycha !300g truskawek
1 szkl. mieszanych porzeczek
1/3 laski wanili
cukier
3 szkl.wody
1 łyżka wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Owoce płuczemy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy gaz dodajemy laskę wanili i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Następnie przecedzamy dodajemy cukier w ilości jak kto lubi, mieszamy do rozpuszczenia. Do wywaru owocowego dodajemy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, mieszamy i chwilę gotujemy. Konsystencja zupy powinna być rzadsza od kisielu. Podajemy z makaronem. Schłodzona w sam raz na upał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *