Lekki krupnik na żołądkach

Jak już wiecie, jestem fanką żołądków drobiowych. Często robię gulasz lub zupy. Dzisiaj to jest krupnik, po prostu niebo w gębie.500g żołądków z kurczaka
4 skrzydełka z kurczka
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
1 cebula podpalona
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
pieprz
sól
2,5 – 3 litry wody
1/2 szkl.kaszy jęczmiennej / wiejska średnia /
Żołądki oczyszczamy, myjemy. Wkładamy do garnuszka i gotujemy około 10 minut. Przelewamy przez sito. Do garnka wkładamy umyte skrzydełka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowinę. Następnie dokładamy włoszczyznę i obgotowane żołądki. Dokładamy ziele, liść, pieprz i sól. Gotujemy do miękkości żołądków. Mniej więcej na 30 minut przed końcem gotowania dosypujemy wypłukaną kaszę i pokrojone ziemniaki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *