Lekki barszczyk czerwony

To już kolejna odsłona barszczu czerwonego. W okresie letnim preferujemy zupy lekkie a do takich należy dzisiejszy barszczyk. Zresztą dopóki na świecie nie pojawił się młody człowiek, zupy mogło nie być w ogóle. Teraz jest obowiązkowa. A dzisiejsza jest wyjątkowo pyszna.300g piersi z kurczaka
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu
1,5 litra wody
500g buraków czerwonych
3 ziemniaki
1 marchewka
1/4 selera
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
1 łyżka jogurtu gęstego
Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. Dodajemy przyprawy / ziele, liść, pieprz / Gotujemy około 30 minut. W tym czasie wszystkie warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Po upływie 30 minut dodajemy do wywaru i gotujemy 50 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem dodajemy cytrynę oraz przeciśnięty czosnek. Podajemy z łyżką jogurtu.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *