Kwaśnica, góralska zupa. Powinna być na baraninie lub wędzonych żeberkach ale co gospodyni to inny przepis 😉 Jedno jest pewne główny skład kwaśnicy to kiszona kapusta i sok z niej. Kwaśnica to nie kapuśniak, nie dajemy marchewek, pietruszek itp. I jeszcze jedno, musi być kwaśna 🙂 Podajemy z ziemniakami lub chlebem.
Moja kwaśnica jest na dwóch golonkach bez skóry i kości z odpowiednią ilością tłuszczyku.
2 golonki bez kości i skóry
1 kg kiszonej kapusty
0,5 litra soku z kapusty
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
pieprz ziarnisty
sól
ziemniaki
Golonki myjemy zalewamy wodą / około 3 litrów / doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny, dodajemy kapustę, ziele, liść, pieprz i sok z kapusty, gotujemy do miękkości kapusty. W oddzielnym garnku gotujemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania kapusty dodajemy do zupy. A teraz to już tylko jeść 🙂 Smacznego