Upał upałem ale jeść coś trzeba. W związku z tym kuchnia przygotowała na dzisiaj roladki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami. Palce lizać 😉
1 pierś z kurczaka
300g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
masło / ja używam MR – roślinne /
Mięso myjemy, przecinamy na dwie połówki, każdą z połówek przecinamy wzdłuż ale nie do końca. Otwieramy jak książkę, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na czas przygotowania farszu. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach masła, do przygotowanej cebuli dodajemy obrane i rozdrobnione pieczarki. Solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 20 minut, zdejmujemy pokrywkę i smażymy do momentu odparowania całej wody i lekkiego zrumienienia pieczarek. Doprawiamy do smaku. Pieczarki nakładamy łyżką na brzeg przygotowanych kotletów i zwijamy roladę / mniej więcej jak kapustę faszerowną / Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, zaczynając od zamknięcia mięsa, parokrotnie obracając na złoty kolor. Do tego równie pyszna surówka, sałatka i mamy super obiad. Smacznego
Iwonko pyszna propozycja 🙂 smakowite roladki 🙂