Kurczak z grzybami

W niedzielę mieliśmy 5 urodziny naszego syna, co się wiąże z obiadem rodzinnym. Cała masa pomysłów, co podać. W tym roku na naszym stole pojawiły się flaki i rosół. Na drugie kuchnia podała pieczony udziec z indyka i kurczaka z grzybami. Była również modro kapusta, na którą przepis wkrótce, ogórki z cebulą i buraczki. Oczywiście był tort i musowo sernik dyniowy, ulubione ciasto naszego pięciolatka. Dzisiaj podam Wam przepis na rewelacyjnego kurczaka z grzybami. Do którego możecie zrobić puree ziemniaczane albo kluski śląskie, tudzież kopytka. Smakuje obłędnie.

8/10 części kurczaka / u mnie to były podudzia i uda
sól
pieprz
1 łyżeczka tymianku
mąka do obtoczenia
30 g suszonych grzybów / u mnie podgrzybki /
2 duże cebulę
Grzyby zalewamy wodą mniej więcej 1,5 szklanki i zostawiamy na noc. Na drugi dzień, odciskamy, wodę po moczeniu przecedzamy przez gęste sito najlepiej wyłożone ręcznikiem papierowym. Zostawiamy. Części kurczaka myjemy, suszymy. Nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na 2 godziny. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu, szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy do garnka. Zalewamy wodą z moczenia grzybów, dolewamy jeszcze jedną szklankę wody oraz grzyby i tymianek. Dusimy do miękkości kurczaka. Próbujemy ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Kiedy mięso jest miękkie, musimy zredukować sos. Wyjmujemy mięso i grzyby albo odlewamy sos, który umieszczamy na patelni i redukujemy co najmniej o połowę. Następnie ponownie dodajemy do mięsa. Sos powinien być tak zredukowany, żeby nie trzeba go było zagęszczać. Gotowe. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *